JV logo

Hvorfor falder sneen egentligt i november?

Tekst og kort: Frederikke Lillerøj | Fotos: Linda Kastrup, Martin S. Andersen og Johan Gadegaard (Scanpix)

For syvogtyvende år bliver det traditionsrige event J-Dag afholdt fredag den 3. november, hvor nissemænd og nissepiger traditionen tro uddeler gratis Tuborg Julebryg klokken 20.59 på beværtninger i hele landet. Men hvordan er det nu lige historien om J-dag blev til? Læs og bliv klogere her.

Juleøl: Vejrudsigten melder om dette års første snevejr fredag aften. Ret præcist klokken 20.59 falder sneen i hele landet, når knap 400 julemænd og nissepiger udstyret med snekanoner og de velkendte blå nissekostumer deler gratis Tuborg julebryg ud på cafeer og værtshuse landet over.

Det er syvogtyvende år i streg, at sneen falder tykt over hele landet på J-dag. Men hvordan startede den traditionsrige festdag egentligt?

Da J-dag for første gang blev afholdt i 1990, faldt sneen den anden onsdag i november klokken 23.59. Julebryggen skulle sparke julens julefrokoster og julerier i gang med et brag. Og eventet blev hurtigt en stor, tilbagevendende succes.

Så stor, at Tuborg i 1999 tog beslutningen om at rykke tidspunktet, da for mange unge mennesker undlod at møde op i skole dagen efter. Derfor blev den store festdag rykket til den første fredag i november og tidspunktet blev rykket tre timer tidligere på aftenen. Men det præcise minuttal står stadig ved magt.

- Tanken var oprindeligt, at den skulle komme et minut før det blev torsdag. Men vi rykkede dagen og tidspunktet, fordi vi holder fast på, at J-dag skal være sjovt, men det skal også ske på en ansvarlig måde, fortæller Carlbergs pressechef, Kasper Elbjørn.

Knap 40 år på bagen

Men historien om den traditionsrige julebryg begynder allerede i 1979 med et postkort påtrykt det sneunivers, som vi i dag kender fra julebryggens etikette. To år senere i 1981 landede Tuborg Julebryg på det danske marked, og i dag, mere end tredive år senere, er øllen tæt på identisk med den første bryg, både hvad angår smagen af lakrids og udseende.

Ding, ding, ding, ding, ding, ding, er for mange danskere blevet lyden af jul.

I 1984 ramte den ikoniske reklame, hvor julemanden jagter Tuborg-bilen gennem snelandskabet, for første gang det hvide lærred, og siden er reklamen blevet nævnt som en af de bedste danske reklamer nogensinde.

Og i dag er J-dag ikke blot et dansk fænomen. Lande som Tyskland, Japan, Serbien har i en årrække afholdt J-dag, og i år deltager også Island, Rumænien, Sverige og Schweiz.

En af årets største begivenheder

Hvorfor bliver I ved med at afholde J-dag?

- Fordi vi elsker traditioner. J-dag er i dag er en juletradition på linje med jul i Magasin og på linje med at tænde lysene på juletræet. Og det er en tradition, som vi rigtigt gerne vil holde ved hævd, siger pressechef hos Carlsberg Group, Kasper Elbjørn.

Hos Carlsberg, som fusionerede med Tuborg tilbage i 70'erne, er J-dag ifølge pressechefen en af årets største begivenheder for personalet.

- Vi er næsten 400 mennesker i 41 lastbiler og hestevogne, som bare skal ud og have det sjovt. I år har vi omkring 50 mennesker på ventelisten til at komme med ud og dele juleøl ud, siger han.

Se billeder fra tidligere år