Dødssyg af kræft
I to et halvt år passede Lars Christensen alle sine regelmæssige kontroller efter i 2012 at være erklæret helbredt for strubekræft. Ved alle 18 kontroller og undersøgelser fik han at vide, at han var rask. I dag er han døende – og forstår ikke, hvorfor sygdommen ikke kunne opdages i tide.
Lars Christensen føler ikke længere, at det er hans hjem, han går rundt i. Han føler, at huset er tomt. Tomt for alle de ting, der betyder noget og giver mening i hans hverdag. Tingene har han solgt som en del af oprydningsprocessen. Der skal ryddes op i hans liv, inden han ikke er her mere. For han vil væk på en ordentlig måde uden at efterlade rod.
Det, der skaber kaos i den 56-årige Lars Christensens liv, ligger i hans hals. Derinde er grunden til, at hans liv er faldet fra hinanden. Men der kan han ikke rydde op, hvorend han gerne vil. Det har han lægernes ord for.
I begyndelsen af december fik han beskeden om, at der ikke kunne gøres mere for at få bugt med kræften i hans strube. Det var over tre år efter, at han for første gang blev meldt rask efter et intensivt kræftforløb – en melding han skulle få mange gange gennem de næste tre år.
I dag forstår han ikke, hvordan man kan overse kræft, når man har haft så meget fokus på sygdommen i flere år.
Kontrollerne
I februar 2012 mærker Lars Christensen første gang noget i halsen. Han føler sig hæs og har smerter. Lægen mistænker det i første omgang for at være en polyp, men undersøgelser viser i juni, at der er tale om kræft i strubehovedet, og strålebehandling af tumoren sættes i værk. I begyndelsen af august bliver Lars erklæret rask.
To måneder senere bliver han kaldt ind til den første kontrolundersøgelse, der skal følge op på behandlingen. Kræften synes forsvundet, selv om Lars døjer med mundtørhed.
En måned senere kommer han tilbage: Han har fået problemer med at synke og føler, at han er hævet på halsen. Siden afslutningen af stråleforløbet har han tabt sig seks kilo. Lægens undersøgelser viser ingen tegn på, at kræften er vendt tilbage, selv om der bliver foretaget både videoundersøgelser og ultralydsscanninger.
Gennem vinteren og foråret 2013 kommer Lars Christensen til sine tremånedlige kontrolundersøgelser, hvor han stadig klager over synkeproblemer. I maj kommer han ekstraordinært ind til lægen – han har nu fået smerter i venstre side af halsen, som han genkender fra tiden med strålebehandling. Generelt synes han, at hans symptomer minder om tiden, da han fik konstateret kræft.
Men ud over en let asymmetri i halsen ser lægen ikke tegn på, at kræften er vendt tilbage, og Lars bliver sendt hjem igen.
Det, der gør ondt
I sidste uge havde Lars Christensen bedemanden på besøg for at planlægge sin begravelse. Sammen med hustruen Lone fik de de sidste detaljer på plads om tiden efter hans død.
– Det gjorde faktisk ikke specielt ondt. Det gjorde mere ondt at sælge alt det, der har holdt mig i gang under sygdommen.
Da han fik sin dødsdom, begyndte han at rydde op. Det begyndte inde i hans hoved, da han kørte fra hospitalet, og blev en del af hans forberedelse på at skulle væk fra huset i Broager og holde op med at eksistere.
Lægerne sagde, at han skulle begynde at ordne det økonomiske og formelle, men for ham var det lige så vigtigt at forberede alt det andet – alt det vigtige i hans hverdag.
I mange år har han trænet cocker spanieler og labradorer til jagt, og træningen af hundene har været et fast holdepunkt gennem hans sygdom. I dag er hundegården næsten tom. Hundene er solgt til "gode mennesker", som hans siger – på nær to hunde, som Lone skal beholde. Bilen er også væk, ligesom jagtudstyret er foræret til bekendte eller solgt.
– Det føles som at gå rundt i et spøgelseshus. Alt det, der er mit, er væk.
En af sine ejendel har han ikke solgt: Den jakke, som han har trænet sine hunde i og har gået rundt med på matriklen i Broager, beholder han. Der sidder minder i den, mener han, og minderne skal med videre. De skal med i kisten, med ind i ovnen og med ud på Alssund, hvor de skal spredes sammen med ham.
Derfor hænger jakken stadig på knagen, hvor alt det andet hundetrænings- og jagtudstyr engang var.
– Det har været helt surrealistisk at gøre sit liv op på den måde. Det har været meget følelsesbetonet, men samtidig noget som, som jeg vidste skulle gøres. Så kan man græde bagefter. Jeg har gerne villet videre med værdighed over for min kone og mine børn, siger Lars Christensen.
Noget i halsen
I 2013 og 2014 fortsætter de tremånedlige kontrolundersøgelser af Lars Christensen, uden at man finder tegn på kræft. I journalerne kan man læse, hvordan han løbende klager over synkesmerter, hæshed, hævelse og mundtørhed, men på baggrund af flere ultralydsscanninger og en enkelt CT-scanning mener lægerne ikke, at der er grund til at mistænke noget. De peger på arvæv og skader fra kræftbehandlingen som årsag.
En måned efter sin 2,5-års kontrol tager Lars Christensen igen akut til lægen. Han har været hæs i flere uger, men der er stadig ikke noget at se på hans hals, fortæller lægerne ham.