Mandag udkommer den 3. udgave af White Guide en præsentation og kritisk vurdering af Danmarks bedste restauranter. Her vil man kunne læse anmeldelser af spisestederne og se hvor mange point, de hver især har fået.
På landsplan er der tale om 331 anbefalelsesværdige spisesteder. Heraf ligger 23 i Syd- og Sønderjylland.
Vi har samlet et uddrag af anmeldelserne herunder, hvor du også kan se hvilken ”klasse” restauranterne hører under samt prisniveau og pointfordeling.
White Guide udkommer både i Danmark og Sverige og er et forsøg på at hylde de restauranter, som har modet til at gå forrest i udviklingen af gastronomien og restaurantkulturen i form af originale koncepter, lækker stemning og et varmt og personligt udtryk i den samlede præstation.
Resumé af anmeldelserne
Sortér efter klasse:
Tyrstrup Kro, Christiansfeld
”Tyrstrup Kro er en kro i begrebets bedste forstand. Her er der plads til den store fest, et romantisk gourmetophold i luksusværelse eller bare en hverdagsaften med god mad og familietid (…) Maden er både rigelig og velsmagende. Betjeningen er personlig og kompetent, og vinkortet er stort og bredt”
God klasse Karakter: 66/100Prisklasse $$
Læs også:
Mad og god service er Jans passionerRestaurant Ribehøj, Føvling
”Indtrykket bliver lidt skizofrent, da vi får skænket prosecco og, allerede inden menuen er præsenteret, har fået et større arsenal af snacks. Først arancini af perlespelt med maltosne, så friterede ”grene” af brød strøet med eddikepulver, rødbedetatar med sprød bacon på lokal gris, hummerbisque og kammusling serveret i skal på tøris, som bobler og syder, da tjenerne hælder vand på. Billige tricks eller fantasifuld substans? - Vi hælder til det sidste”
Meget god klasse Karakter: 67/100Prisklasse $$$
Læs også:
Ribehøj udvider sin restaurant og menuRestaurant Bind, Kruså
”Det er en ren fornøjelse at besøge Christian og Pia Bind i den smukke gamle patriciervilla ved Sønderhav lige ned til Flensborg Fjord. (…) Omgivelserne og værtens cv befinder sig i den tunge ende af gourmetskalaen, men det gør priserne til gengæld ikke. 395 kr. for tre retter er rørende rimeligt, for maden hos Bind er udsøgt”
Meget god klasse Karakter: 74/100Prisklasse $$
Læs også:
Kokke sørger igen for stjerner til Restaurant BindFakkelgården, Kruså
”Fakkelgaarden ligger højt over Flensborg Fjord og skuer majestæ- tisk ud over vandet og den tyske kystlinje få hundrede meter væk. (…)Alt smager dejligt, men tilberedningerne virker en smule banale i forhold til prisniveauet”
Meget god klasse Karakter: 67/100Prisklasse $$$
Læs også:
Fakkelgaarden ansætter ny kommerciel chefRestaurant Amstrup & Vigen, Nordborg
”Indretningen og den highend badehotelstil står snorlige, og betjening og service ligeså. John Bech Amstrup har det gastronomiske ansvar på stedet, og der leges med smagsløg og sanser i gourmetrestauranten Amstrup & Vigen.”
Meget god klasse Karakter: 68/100Prisklasse $$$
Kolvig, Ribe
”Regionaliteten farver alle fem tapas, også Højer-skinken, hvis tilbehør af jævn pesto genovese dog er lidt for hård kost til den sarte gris. Selvom vi savner variation og originalitet i brødkurven og de øvrige frokosttilbud, og trods det, at restauranten er underbemandet med lang ventetid til følge, falmer smilet dog ikke så let på Kolvig.”
God klasse Karakter: 60/100Prisklasse $$
Læs også:
Ribe-restaurant med i anerkendt spiseguideHuset Blom, Sønderborg
”Befinder du dig i Sønderborg, bør du unde dig selv et besøg og et måltid i Huset Blom. Hele huset er i spil og stilfuldt indrettet med lyse stuer, moderne kunst på væggene, hæklede servietter, Riedelglas og et åbent køkken, der laver cosyfood og delemad til endog meget fornuftige priser.”
Meget god klasse Karakter: 72/100Prisklasse $$
Læs også:
Huset Blom har ramt tidsåndenHuset Blom vinder pris som hyggeligste restaurant
Restaurant Knapp, Aabenraa
”Der er romantik og faglig stolthed til den helt store guldmedalje på ”Æ Knapp” (…)Menuen spænder vidt fra det traditionelle køkken med stjerneskud, wienerschnitzel og tournedos til goumetmenuen med op til syv retter. (…) Vi er i Sønderjylland, så der bliver ikke sparet på noget”
Meget god klasse Karakter: 72/100Prisklasse $$
Læs også:
Knappen anerkendes i ny guideudgaveRestaurant Gammelhavn, Esbjerg
”Konceptet virker velafprøvet, og det er forståeligt, at de to lokaler ofte benyttes til større arrangemen - ter. Der hviler da også en vis aura af selskabsmad over anretningerne. (…)Betjeningen er effektiv og smi - lende, men der er ikke meget hjælp at hente, hvad gælder information om vinene på den omfattende vin - liste med flere gode tilbud.”
God klasse Karakter: 60/100Prisklasse $$$
Læs også:
Gammelhavn erstattes af tapasbar og hav & bøfIndustrien Rock Gastro Bar, Esbjerg
”Indretningen er mere natklub end restaurant, og her er fokus på de våde varer med bl.a. et sensationelt nørdet gin/tonic-kort. Maden, i form af sliders, side-orders og snacks, er frisk, vellavet og sjov. Vegetar-sli - deren med crispy ”bøf” på kikærter er fremragende, ligesom den italien - ske kødbolle i burgerformat”
AnbefaletPrisklasse $
Restaurant Strandpavillonen, Esbjerg
”Der er velsmag og særpræg på retterne på Strandpavillonen – og også mere end der tidligere har været. Betjeningen virker også mere ”på” end ved tidligere besøg, og vinanbefalingerne til menuen har fået et løft. De er sikre men har alligevel kant og personlighed, og der fortælles indlevende og gerne om vinenes ophav.”
Meget god klasse Karakter: 68/100Prisklasse $$
Restaurant Ambassaden, Fanø
”Ambassaden er et godt bud på et lokalt måltid en sommerdag på Fanø. En god start er en tallerken med lokale vadehavsambassadører og usual suspects på de kanter: rømørejer, fanølaks, lokale pølser, lufttørret lam og den allestedsnærværende fanøskinke.”
AnbefaletPrisklasse $$
Kellers badehotel, Fanø
”I den lille by Fanø Bad ligger et af de der steder, hvor man bare føler sig rigtig godt tilpas (…). Den allestedsnærværende fanøskinke er fx her præsenteret med blæksprutteringe – en kombination der på papiret kan gå begge veje. Her går det heldigvis godt. Rigtig godt endda. (…)”
God klasse Karakter: 64/100Prisklasse $$
Læs også:
Esbjergs rigeste familie køber badehotel på FanøSylvesters, Fanø
”Sylvesters ligner et fint lille fanøhus fra en dukkefilm, og her emmer af god karma. (…) Maden er god og rige lig på en uprætentiøs og rustik måde og forsøger ikke at være andet end netop det. Værtinden Dorte tager hjerteligt og bramfrit imod og evner på smuk vis at møde blandingen af lokale stamgæster, turister og firmagæster med en person - lighed og hjertevarme, der er få ste - der forundt.”
God klasse Karakter: 60/100Prisklasse $$
Sønderho Kro, Fanø
”Det er, som om køkkenet har fået et ekstra gear siden sidste år. Mere lokalt funderet, mere signa - tur og mere kant. (…)Betjeningen er personlig og nærværende og anbefaler godt og gerne skønne drikke, der passer til maden. (…) Sønderho Kro er et af de der steder, du vender tilbage til, når du først har været der én gang.”
Meget god klasse Karakter: 73/100Prisklasse $$$
Læs også:
Sønderho Kro bliver foreviget i ny bogHenne Kirkeby Kro, Henne
”Henne Kirkeby Kro sætter sig mellem to stole og vil gerne både please et klassisk mindet gourmetpublikum og være rock’n’roll-agtig med nærmest bistroagtige retter. Betjeningen er professionel, og man fornemmer tydeligt, at køkkenet er et fedt sted at arbejde.”
Mesterklasse Karakter: 81/100Prisklasse $$$$
Læs også:
Henne Kirkeby Kro får en stjerne fra MichelinCafé Stranden, Henne
Få steder oser af sommerferie i Dan - mark som Café Stranden i Henne, der ligger i yderste klitrække før Vesterhavet. (…) Café Strandens koncept rammer bredere, og her er både burger, club sand - wich og en lille børnemenu. Med en ret som den fint røgede bakskuld, som kommer med et tæt, smagfuldt rugbrød og æggestand rundhåndet garneret med urter viser køkkenet dog, at det vil mere end at servere standard cafémad”
God klasse Karakter: 60/100Prisklasse $$
Chhat Food & Wine Bar, Blåvand
”Det indisk klingende navn er mis - visende, for Chhat serverer dansk/ fransk mad med god brug af lokale ingredienser. (…) Der er 16 åbne vine på vinautomaten, hvilket giver mange muligheder for gode glas til rimelige priser og for fine vin - match til maden”
God klasse Karakter: 65/100Prisklasse $$
Læs også:
Nordisk mad i Blåvand markedsføres på FacebookHo Kro, Blåvand
”Du kan skimte Vesterhavet i hori - sonten, og der er tænkt på børnefa - milier med legeplads og børneme - nuer med bl.a. hjemmelavede frit - ter og fiskefrikadeller. Ho Kro ken - der sin målgruppe, men serverer med egne ord ”gourmet på vestjysk” med interessante lokale råvarer og et kreativt tvist på kro – menuen”
AnbefaletPrisklasse $$
Restaurant Herregårdkælderen, Brørup
”Maden er klassisk og uden skelen til tidens modeluner; den smager godt, og der er nok af den. Serveringen er et helt mål tid i sig selv, men vi er glade for, at vi også prøver den stegte slethvar med imponerende sprødt skind og en syrlig beurre blanc – igen med rigeligt smør. Sådan laves ærlig mad af gode råvarer med stor velsmag.”
God klasse Karakter: 60/100Prisklasse $$
Læs også:
Herregårdskælderen er blevet nomineretSdr. Bjert Kro, Kolding
”Lokalt og i sæson er de sympatiske grundsten her. (…) De anbefalede glas til maden fungerer dog. Kammuslinge - terrinen på rimmet og røget mus - ling med persille, kål og valnød er god, og ostetallerkenen med lokale oste er fremragende.”
AnbefaletPrisklasse $$
Læs også:
Ungt par overtager Sdr. Bjert KroSmækkerLækker, Kolding
”Vi indser straks at vi har misset en essentiel detalje; til forskel fra de andre gæster har vi ikke selv vin med. Med en ekstremt tilbagelænet attitude og sympatisk prislap er SmækkerLækker i den grad sin egen, og indretningen kan beskri - ves som et kærlighedsbarn mellem en caribisk strandrestaurant og en bohemisk fransk bistro.”
AnbefaletPrisklasse $
Læs også:
Ny Kolding-restaurant er optaget i stor spiseguideNymindegab Kro, Nørre Nebel
”Der er wauw-faktor over vuet i det smukt restaurerede restaurantlokale, hvor du i fuldt panorama skuer ud over et uspoleret og vejrbidt udsnit af Danmark. (…) Serveringen med sprængt lam, bagt porre, taglagt mandolineret kålrabi, rodfrugtmos og løgaske eksemplificerer køkkenets og hele kroens filosofi, som synes at trække på lige dele altmodische comfort-elementer og tidssvarende teknikker”
God klasse Karakter: 66/100Prisklasse $$
Læs også:
Kropar har ramt plet i NymindegabKort over restauranterne
Forklaring: Årets feel good-oplevelse
Vinder 2016: Huset Blom
Gives til en restaurant, hvor det er specielt rart og hyggeligt at indtage et måltid. Det handler også om mad og drikkevarer, men primært stemningen, miljøet og det, der ”ligger i luften” – noget ægte og sympatisk, som får os til at føle os ekstra godt tilpas, og giver os lyst til at komme igen og gøre restauranten til vores stamsted.
Forklaring: Kategorierne
International mesterklasse - Restauranter, hvor køkkenet præsterer strålende og personlig madlavning på et niveau, som kan måle sig med de bedste i verden, og hvor service er fejlfri og værtskabet ekstraordinært.
Mesterklasse - Restauranter, hvor køkkenet præsterer præcis, spændende og ofte nyskabende madlavning, og hvor værtskab og betjening er varm og kompetent.
Meget god klasse - En virkelig god helhedsoplevelse, hvor køkkenet præsterer en interessant og meget velgennemført madlavning, og hvor betjeningen er venlig og effektiv.
God klasse - En sympatisk helhedsoplevelse, hvor køkkenet præsterer en god, gedigen madlavning, og med velfungerende logistik og betjening.
Også anbefalet - En restaurant, vi anbefaler, fx pga. særligt god beliggenhed, miljø, stemning eller værtskab, selvom helheden eller maden ikke helt lever op til kravene til God klasse.