Grænsekontrol: JydskeVestkysten satte det radikale folketingsmedlem Lotte Rod over for Dansk Folkepartis Peter Kofod Poulsen ved grænsen i Kruså for at diskuterede deres syn på grænsekontrollen. Læs her om deres hårde holdninger til grænseproblematikken, flygtningene og politiets indsats. Enige er og bliver de i hvert fald ikke:
Nævn to fordele ved grænsekontrollen:

– Jeg kan ikke se nogen, og det er imod normal radikal politik, for vi kan næsten altid se en sag fra to sider. Men der er ikke noget godt ved grænsekontrollen.

– Der er jo mange flere end bare to. Det har bragt antallet af asylansøgere til Danmark ned, og så sender det et godt signal om, at vi passer godt på landet.
Nævn to ulemper ved grænsekontrollen:

– For det første er det for Danmark et stort skridt tilbage, at de åbne grænser er forsvundet, for det har været et af de bedste fremskridt i vores historie. For det andet løser grænsekontrollen overhovedet ikke noget. Der er ikke kommet en eneste færre flygtning i verden på grund af grænsekontrollen.

– Jeg kan ikke se nogen ulemper, for med grænsekontrollen stopper vi ikke kun asylansøgere, der kommer til Danmark. Vi får også stoppet nogle af de østeuropæiske tyvebander, der kommer til Danmark. Derfor ser vi også gerne, at grænsekontrollen bliver permanent. Det var et tilbageskridt, da grænserne blev åbnet, og det så vi tydeligt tidligt i september sidste år, da flygtningene bare marcherede ind over grænsen.
Siden grænsekontrollen blev indført den 4. januar i år, er antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark, styrtdykket. Det gør vel grænsekontrollen til en succes?

– Det er ærgerligt, at mange betragter det som en succes, for vi er jo ikke kommet tættere på en løsning af flygtningekrisen med en grænsekontrol. Jeg har lige læst, at vi har det højeste antal flygtninge nogensinde i verden. Så for hver dag, vi har en grænsekontrol, spilder vi bare tiden.

– Det er en succes, og det har jo også gjort, at de fleste nu kan se, at det ikke er nok med den nuværende kontrol, men at den skal gøre permanent, så man kan behandle og afvise folk, der søger asyl, direkte ved grænsen.
Og det har kostet rigtig mange ressourcer hos politiet, der indtil fornylig har stået for hele grænsekontrollen?

– Ja, det har været helt forkert at bruge så mange penge og politifolk på en kontrol, som jeg savner en begrundelse for, giver mening. Det ville være meget bedre, at politiet brugte deres ressourcer på at opklare indbrud og forfølge de kriminelle end at bevogte en grænse, hvor de flygtninge, der kommer til, alligevel kan søge asyl.

– Vi er seriøse og med i politiforliget, og vi så gerne 2000 ekstra betjente i Danmark over de næste 10 år. Vi vil have et stærkt politi, og havde vi ikke allerede brugt mange penge på grænsekontrollen, ville der være kommet langt flere flygtninge, og det koster penge, så det har været en god forretning. At det er en god forretning at bevogte grænsen, betyder også, at vi gerne vil have uddannet flere til at passer på grænse, og vi synes, at hæren skulle være med til at understøtte opgaven ved at sørge for nogle af bevogtningsopgaverne for at aflaste politiet.
JydskeVestkystens meningsmåling viser, at 68 procent af de adspurgte syd- og sønderjyder synes, det er en god idé, at grænsekontrollen blev indført. De har vel ret?

– Ahhh, vi står lige nu i en kamp mellem frygten og håbet, og jeg synes, meningsmålingen med de 68 procent viser, at frygten har fat i folket. Derfor må vi som politikere vise en anden vej, og det er , at der skal være en fælles europæisk enighed om flygtningene. Peter, du spiller på frygten, og det er ikke en løsning at lukke grænserne. Derimod ser jeg gerne, at man løser problemet som en fælles opgave i Europa.

– De vil jo heller ikke have lukket kriminelle ind i Danmark. Tallet passer også meget med den fornemmelse, jeg har, når jeg snakker med folk på gaden i Haderslev. Så jeg er ikke overrasket over, at folk er begejstrede, og at de gerne ser en rigtig grænsekontrol i Danmark. Den danske befolkning ønsker ikke at åbne grænserne for kriminelle fra Østeuropa eller flygtninge, som med åbne grænser ville komme i stor stil til Danmark. Åbne grænser vil være de europæiske staters undergang.
Kun 12 procent i JydskeVestkystens meningsmåling synes, at den nuværende kontrol ved grænsen bør afskaffes. Er det ikke et overraskende lille antal syd- og sønderjyder, der i dag ønsker åbne grænser?

– Der skal en stærkere ydre kontrol til ved Europas ydre grænser. det erkender jeg. Men vi skal også vise befolkningen, at der er en anden vej - nemlig åbenheden, for Danmark har altid været et land, der nyder godt af at handle med andre og være åbent over for alle. Derfor skal vi også af med grænsekontrollen til, for den er i sidste ende til skade for Danmark. Jeg vil ikke acceptere frygten, men derimod vil jeg kæmpe for en åbenhed, for flygtningen, der kommer til Danmark, kan også bidrage meget positivt til det danske samfund.

– 12 procent er et utroligt lille tal, men det bekymrer mig mest, at flertallet af politikerne i Christiansborg vil i en helt anden retning. Politikerne burde jo lige som Dansk Folkeparti lytte til befolkningen og tage deres krav alvorligt - nemlig at grænsekontrollen skal strammes endnu mere op.
Over en tredjedel - 36 procent - af de adspurgte syd- og sønderjyder vil gerne have den gamle permanente 24 timers kontrol ved alle grænseovergangene tilbage. Hvad siger I til det?

– Vi risikerer med en permanent grænsekontrol, at vi gør Sønderjylland til et udkantsområde i Danmark - i stedet for at være porten til Europa. Hvis den dansk-tyske grænse bliver en stopklods, så taber vi alle sammen. Det bliver sværere at køre over grænsen, det sværere at handle, og de studerende får også sværere ved at komme i skole. Noget af det største og bedste, der er sket, siden vi var i krig med Tyskland - nemlig de åbne grænser - vil på den måde være ødelagt.

– Det er jo en fantastisk stærk tilslutning til vores politik, der netop viser, at vi har en stor opbakning til vores krav om, at grænsekontrollen skal være stærkere og permanent. Befolkningen ønsker ikke mere indvandring, og Danmark blev ikke rigt på grund af åbenhed, som Lotte siger, men på befolkningens flid her i landet.
Det danske mindretal syd for grænsen, det tyske mindretal i Danmark og transportbranchen siger samstemmende, at de ikke har haft de store gener og kan leve med den nuværende stikprøvekontrol ved grænsen. Men alle tre parter med tæt tilknytning til grænsen siger også, at de frygter en permanent grænsekontrol. Hvad siger I til den frygt?

– Jeg er helt enig. for det er bare så vigtigt som grænseland, at vi er helt åbne og handler på tværs af grænsen. Det giver overhovedet ingen mening at have en grænsekontrol, når vi ikke er ude i en ekstraordinær situation. Jeg drømmer om, at vor regering bruger energi og tid på at finde en fælles europisk løsning, så der er færre flygtninge i verden. Tænk bare hvis regeringen satte vores ulandsbistand op og arbejdede seriøst på at få flygtningelejrene i nærområderne til at fungere. Med mere ulandsbistand ville der komme færre flygtninge til Europa.

– Både mindretallene og transportbranchen frygtede for et halvt år siden, at stikprøvekontrollen ville skabe problemer, og et halvt år senere kan de fortælle, at den ikke skaber problemer, så det tager jeg med ophøjet sindsro. Dansk Folkeparti vil med en permanent grænsekontrol passe på Danmark og udelukke alle de kriminelle øst-bander fra landet. Det er vores mål. Vi kan ikke leve med en grænse, der er hullet som en si, og jeg vil ikke have en fælles fordeling af flygtningene i Europa - men derimod en stærk grænse om Europa. Vi skal trække en streg i sandet, og min første prioritet er ikke at redde verden - men at passe på Danmark.