JV logo

Kalvø

Fotoreportage: Med farfar til søs
Tekst og foto: Ulrik Pedersen | Web: Anders Hjelmer Paulsen

Publiceret 5. februar 2017

På den omvendte spand står Hjalte Chung Jepsen roligt og tager imod anvisningerne fra farfar.

- Du skal dreje lidt den vej og uden om pælen, siger farfar Uve Jepsen helt roligt og peger ud over vandet.

Det lille, stolte fartøj har netop forladt havnen på Kalvø, og målet er nået efter blot ti minutter. Farten sættes ned, og farfar finder spanden med fiskerester frem. Han kalder Hjalte ud på dækket og kaster resterne ud til mågerne. De skriger, slås og dykker efter lækkerierne. Hjalte nyder showet, som han har set så mange gange før. Når han holder fri fra børnehaven og besøger farfar i Genner, skal de helst en tur til Kalvø og ud på vandet.

Uve fanger fisk hele vinteren. I december og januar tager han hver morgen klokken otte til Kalvø, hvor han møder seks andre fritidsfiskere. Tre af dem er tidligere arbejdskolleger fra TDC. De sejler ud og finder et godt sted, hvor de får en snak om løst og fast:

- Det er sgu så sjovt, og vi nyder altså at have øen for os selv her i de kolde måneder, siger han.

Turen går tilbage til Kalvø med barnebarnet Hjalte. Farfar styrer dem sikkert ind i den lille havn, mens Hjalte ser om alt går efter planen. Motoren slukkes, mens lysenes censorer aktiveres på havnen. Det er sidst på eftermiddagen, og det er ved at blive mørkt. Turen går hjem til Genner for de to venner.

- Vi skal have fiskefileter, siger Hjalte.

Uve kigger ned.

- Selvfølgelig skal vi have fiskefileter, siger han og hjælper Hjalte med at få redningsvesten af.

Serie om syd- og sønderjyske øer

Rundt om syd- og Sønderjylland ligger en god dusin øer. 12 fotografer fra JydskeVestkysten besøger 12 af disse øer – én hver måned. Og sidst på året laver vi en kalender fra besøget på øerne. Vi begynder på Kalvø.

Om Kalvø

Kalvø er en lille ø på 17 hektar. Øen ligger i bunden af Genner Bugt, der er en del af en tunneldal. Kalvø er forbundet med fastlandet med en dæmning, så man kan køre over til øens p-plads. Miljøministeriet erhvervede størstedelen af Kalvø i 1974. Kilde: Naturstyrelsen.

I havnen på Kalvø ligger de små fartøjer side om side hele eftermiddagen. Fritidsfiskerne stævner ud klokken otte og kommer tilbage ved middagstid.

Fotoreportage