JV logo

Rømø

Fotoreportage: Med vikaren på bunkertur
Tekst og foto: Joan Karlsen | Web: Anders Hjelmer Paulsen

Publiceret 6. marts 2017

Goddag og velkommen. Jeg hedder Marianne. Sådan lød det en solrig tirsdag i februar, da 49 mennesker var mødt op på Naturcenter Tønnisgård for at komme på en guidet bunkertur.

I første omgang hørte deltagerne historien om bunkerne på Rømø. 54 bunkere fordelt på 16 typer. Herefter gik det i egen bil mod Tvismark Plantage for at gå på jagt efter bunkerne. Der blev også mulighed for at komme ned at se dem indeni.

Marianne, som normalt er guide på ture med overskrifterne "I hvalfangernes fodspor" og "Lakolk-vandring", var dagens vikar på bunkerturen. Hun var dog ikke en hvilken som helst vikar. Hun er døbt Mary-Anna, Mary efter mormor og Anna efter bedstemor. Mary-Anna Wraae Larsen blev født i Kongsmark i 1964, så hun er rømmeser og endda i 11. generation.

Marianne har været naturhistorisk guide for Naturcenter Tønnisgård siden august 2013. Kort før sin 18 års fødselsdag flyttede hun fra øen til Padborg til en læreplads som dekoratør. Ved nytårsskiftet flyttede hun tilbage til øen for igen at være en del af ølivet. Om natten tager hun turen til Ribe, tager bagerkasketten på hos Keldsen Group i Ribe. I fritiden tager hun en tørn i lokalhistorisk arkiv.

Serie om syd- og sønderjyske øer

Rundt om syd- og Sønderjylland ligger en god dusin øer. 12 fotografer fra JydskeVestkysten besøger 12 af disse øer – én hver måned. Og sidst på året laver vi en kalender fra besøget på øerne.

Om Rømø

Rømø er 16 kilometer lang og seks kilometer bred. Øen har 584 beboere. Dæmningen er 9,2 kilometer lang og bygget fra 1939 til 1948. Der er to byer på Rømø, Lakolk og Havneby samt en række gamle bebyggelser langs østkysten fra nord mod syd.

Børnene hyggede sig og kravlede rundt på Rømøs mindste bunker.

Fotoreportage