JV logo

GRÆNSELANDET

- historier og historien (del 5)
Tekst: Sara Wasmund & Uwe Iwersen | Fotos: Timo Battefeld | Web: Michael H. Hansen

Grænselandet som ferieland

Ferieland: Dannebrog vajer over den tyske campingplads Mitte i Medelby, hvor den danske lejrchef registrerer voksende interesse for områdets særegne historie. Den trækker også nord for grænsen.

På vej op mod bommen ses Dannebrog som det dominerende flag blandt de fem, der vajer i flagalléen. Men vi befinder os ikke i Danmark, men i noget så tysk som en Biergarten – ølhave – i Medelby.

Landsbyen med de 915 indbyggere ligger få kilometer syd for grænsen. I lyset af det, er det faktisk ganske uhørt, at det danske flag fylder så meget, uanset, at det er hejst i en ølhave midt på en campingplads, hvor størsteparten af gæsterne er pæredanske.

Foldning af flag Det er faktisk kun til ære for fotografen, at det dominerende Dannebrog-flag bliver taget ned og foldet. Normalt flager den danske lejrchef på den tyske campingplads Mitte i Medelby både dag og nat.

– Den tyske flagpolitik er noget rod. Vi tager ikke engang flaget ned om aftenen, erkender lejrchefen for campingpladsen Mitte i Medelby, Hans Lund.

Siden 2010 har han sammen med hustruen Anette stået i spidsen for den lille ferie-oase, der med sine 200 pladser og wellness-tilbud som dampsauna, svømmehal og fysioterapi lever op til selv udsøgt kræsne gæsters forventning.

Og så er der masser af liv og sjæl på pladsen.

– I Danmark ville vi nok få fem stjerner, men efter tysk standard har vi fire, siger lejrchef Hans Lund.

32.000 overnatninger

Når det drejer sig om dansk camping, ved han om nogen, hvad han taler om. I over ti år stod parret i spidsen for campingpladsen Blommehaven i Aarhus, og det lå slet ikke i kortene, at Anette og han skulle rive rødderne op og flytte syd for grænsen.

– Vi var faktisk stoppet med camping, men da jeg så det her, fik jeg det som en gammel cirkushest. Manegen trak.

Parret begyndte fra bunden, da de forpagtede den konkursramte plads for seks år siden. Sidste år registrerede de 32.000 overnatninger. Anette og Hans Lund er faktisk blevet så glade for pladsen og landsbyen, at de netop har solgt huset i Aarhus.

Midt imellem

Campingpladsen Mitte ligger, som navnet antyder, midt mellem Østersøen og Vesterhavet. Medelby er som udgangspunkt ikke nogen turistmagnet. Så Mitte ligger midt i ingenting.

– Eller tæt på meget. Pladsen kan ikke ligge bedre, påpeger Hans Lund.

Inde i byen er der glæde over den voksende interesse for pladsen. Den lokale Edeka-købmand mærker omsætningsfremgang, og blandt campisterne er krofatter Jörgi Lorenzens kulinariske evner i køkkenet på Lorenzens Gaststätte et hit.

De fleste nummerplader på både biler og campingvogne på pladsen er danske. Tyske gæster er i mindretal i deres eget land.

– Indtil i år har vi haft omkring 90 procent danske gæster. Nu har vi ændret lidt på markedsføringen og forventer at andelen af tyske og hollandske gæster vil stige til 20-25 procent, siger Hans Lund.

Han er selv født og opvokset i Løgumkloster og kender dermed alt til grænselandet.

– For mange er grænselandet lig med grænsehandel, og mange gæster tror, at her kun er Flensborg i øst og marsken i vest. Men der er meget andet og mere, påpeger han.

– Hele Danmarks historie ligger lige her, både historien om Dannevirke langt før 1864, tiden omkring Genforeningen og besættelsen og Anden Verdenskrig. Og så er det ikke mindst det sted i verden, hvor der er mest himmel, siger Hans Lund, der med den sidste sætning låner et citat fra Ballum-digteren Jens Rosendal, som han i øvrigt holder meget af.

Frøslev er et hit

Hans Lund har gennem årene gjort meget ud af at sende sine gæster ud til historisk interessante steder.

– Frøslevlejrens Museum er blevet et hit, fortæller han.

Det er netop Frøslevlejren, som nogle af pladsens stamgæster, Ib og Hanne Matthiesen fra Fredericia, er på vej til, da avisens grænselandspatrulje møder dem. Mitte” i Medelby er blevet fast omdrejningspunkt for deres campingsæson.

Pladsens kvalitet, et fornuftigt prisniveau og interessante udflugtsmål lokkede parret til. Tidligere har Ib og Hanne Matthiesen haft megen glæde af deres sejlbåd, men efter 20 år på havet er de gået i land og har investeret i campingvognen. Det er blevet til ophold på flere pladser i grænselandet, men Mitte er favoritten.

– Det tager kun godt en time at komme hertil fra Fredericia. Tyskland er et dejligt land at køre rundt i. Vi har blandt andet været i Tønder, men der er pladsen dyr, fortæller Ib Matthiesen, der med sine 66 år nu er pensioneret efter et aktivt liv som arbejdsmand.

I modsætning til deres mange år på sejlbåden, går det lidt mere stille for sig på campingpladsen.

– Lystsejlere har det med at finde sammen om aftenen på havnen. På campingpladsen holder danskerne sig mere for sig selv. Vi hilser pænt på hinanden i fælleskøkkenet, men det er så det.

Grænselandets goder

Godt nok var opholdet i Tønder mere bekosteligt end pladsen i Medelby, men dagene i Marskens hovedstad var alligevel en god forretning. Under opholdet blev bilen kørt på værksted på den tyske side af grænsen. Så var ekstra-udgifterne hurtigt tjent hjem, fortæller Ib Matthiesen, inden han sammen med Hanne Matthiesen sætter sig i bilen og sætter kursen mod Frøslev og Frøslevlejrens Museum. At komme tæt på grænselandets historie er en vigtig del af opholdet.

Leg med hund Kollund Camping med den storslåede udsigt over Flensborg Fjor er et hit - både hos campisterne og deres husdyr. Områdets store trækplaster er fortiden. – Uden for København er Sønderjylland og grænselandet det område, hvor størstedelen af Danmarks historie er foregået, påpeger lejrchefen.

Det kan lejrchef Thomas Jessen fra Kollund Camping med den storslåede udsigt ned til Flensborg Fjord nikke genkendende til. Allerede ved tjek in-skranken mærker nye gæster lidt af historiens vingesus.

Ved disken har lejrchefen placeret flere brochurer om netop historiske udflugtsmål. De er populære.

Thomas Jessen, der er i gang med sin ottende sæson som lejrchef, oplever en stigende interesse for grænselandets historie.

– Uden for København er Sønderjylland og grænselandet det område, hvor størstedelen af Danmarks historie er foregået. Blandt danskerne er der en øget interesse for at dykke ned i deres lands historie og rødder. De kommer her for at se den med egne øjne, siger Thomas Jessen.

Farvel til hertugdømmerne

Slagmarken omkring Dybbøl, hvor prøjsiske tropper stormede de danske skanser den 18. april 1864 vækker stor interesse. 2870 soldater blev dræbt, og slaget var afgørende for krigens udfald. I oktober 1864 måtte Danmark i kølvandet på nederlaget afstå hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenburg til Prøjsen og Østrig.

152 år senere sætter tyskere atter, denne gang som feriegæster, kursen mod grænselandet. Og i stedet for at overvinde Dannevirke og storme skanser, holder de tålmodigt i kø på motorvejen.

– Grænselandets sjæl er for mig, at tidligere tiders konfrontation mellem landene er forvandlet til sammenhold på tværs af landegrænsen. Vi har lært at forstå hinanden og vi har forståelse for hinanden. Jeg er opvokset i Sønderjylland i 70'erne. Dengang var det "dem" og "os". I dag er vi fælles om fortiden og historien. Vi har den samme form for humor på begge sider af grænsen. Når det kommer til kulturen, så har slesvig-holstenere mere tilfælles med en sønderjyde end deres landsmænd i Bayern, vurderer Thomas Jessen.

Men på trods af stort fællesskab og samhørighed oplever lejrchefen stadig forskelle mellem danske og tyske campinggæster.

– Mange tyskere kommer hertil i autocampere, danskere har campingvogne. Baggrunden er det danske afgiftssystem, der gør, at autocampere stort set ikke er til at betale, siger lejrchefen.

Gendarmstien

På hans tjek in-skranke ligger også vandrekort over Gendarmstien, som koster 55 kroner, men som han gratis udlåner til sine gæster. Den 78,4 kilometer lange sti ned til vandet var i 1920'erne gendarmernes bevogtnings- og patruljevej.

– I dag spadserer turister på stien for at nyde naturen.

Natur og historie, det er det, det handler om her, inden han hilser på den næste gæst.

Grænselandet skal optages som verdens kulturarv under Unesco. Helst i 2020, der er 100 året for Genforeningen.

Forslaget blev forleden fremsat af kulturminister Bertel Haarder (V), og det gav genlyd. Men hvad er det specielle ved grænselandet med Danmark og Tyskland side om side?

I en uge har to journalister og en fotograf jagtet grænselandets væsen, ånd og særkende.

Journalist Sara Wasmund fra det tyske mindretals avis Der Nordschleswiger, og journalisten Uwe Iwersen fra JydskeVestkysten dannede makkerpar med blok og blyant, mens JydskeVestkysten-fotograf Timo Battefeld har indfanget grænselandets mennesker, natur og sjæl med sit kamera. Trioen er kommet langt omkring, og mange mennesker, de mødte på vejen, har med deres personlige oplevelser og historier bidraget til at tegne et billede af et område, der på sin helt egen måde er enestående.

Journalisterne talte med øjenvidner til besættelsestiden, diskuterede spørgsmål om tro med den danske præst i Tyskland og den tyske præst i Danmark og spurgte sig kloge på mad- og festtraditioner på lokale beværtninger. En 75-årig landmand fra Rens kommer lige så vel til orde som den danske forpagter af den tyske campingplads i Medelby.

Historien om grænsen

Ud over historier om mennesker i grænselandet er det ikke mindst grænselandets historie om en grænse, der er blevet flyttet flere gange, der fortsat præger området. Hertugdømmerne, slaget ved Dybbøl i 1864, afstemningen og Genforeningen i 1920 samt besættelsen og befrielsen i 1945 ligger mange år tilbage, men sætter stadig sit præg på området og befolkningen.

Grænselandsekspeditionen 2016:

Det dansk-tyske grænseland er bragt i spil som kulturarv under Unesco. I dag og de kommende søndage ser vi nærmere på, hvad det er, der gør grænselandet unikt og enestående.

Fællesprojekt

Serien "Grænselandsekspeditionen 2016" er et fællesprojekt og finansieres med midler fra BHJ Fondens initiativpris, som grænselandsmedierne Flensborg Avis, Der Nordschleswiger, Schleswig Holsteinischer Zeitungsverlag (SHZ) og JydskeVestkysten modtog sidste år.